GIS ostrzega: Salmonella w pieprzu. Sprawdź czy masz go w domu!
Dodano:
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu niektórych partii pieprzu czarnego mielonego. Powodem jest wyrycie w nich bakterii Salmonella.
W ostrzeżeniu GIS poinformowano, że w próbkach pieprzu czarnego mielonego zbadanego w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. "Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" – wskazano.
Chodzi o pieprz wyprodukowany przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38/
Z obiegu wycofane zostały następujące serie:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021
Źródło:
GIS